Ti nemaš strije. Ti si tigrica koja je zaradila svoje pruge!

milica antic strije

klik za uvećanje

Hajde da dignemo svest o lepoti strija!“, napisala mi je, putem Facebook stranice Divna Mama, Milica Antić, mlada mama.  „Bliži se leto„, piše ona,  „vreme bikinija, mora i bazena, a toliko mama pati od ovog problema. Ja imam svega 20 godina, ali sam majka i stomak mi je ceo išaran. Zašto bismo krile to što smo podarile zivot?„. Stvarno, ZAŠTO? Možda zato što nas sa svih strana ubeđuju da treba da izgledamo drugačije. Tog dana prošla sam pored šest bilborda na kojima su savršena ženska tela reklamirala kupaće kostime. Toliko savršena da ni te manekenke ne mogu da izgledaju kao na bilbordu, da ne govorimo o „normalnoj ženi“ koja u realnom životu nema Photoshop.

Potom sam prelistala jedan domaći magazin za žene. Ista priča: ravan stomak, savršeno zategnuta koža, žene u tom paralelnom svetu nemaju strije, nemaju bore, nemaju stomačiće, ma kao Barbike su!

Na kraju dana, reklamni blok na TV-u me je ubeđivao da moram da „otklonim nesavršenosti“ (pa nisam ja tehnički uređaj, majku mu!), da moram da se spremim za plažu (zašto se ne bih samo skinula u kupaći?), tako što ću da oslabim za tri nedelje, potom su mi nudili da se „rešim celulita“, da sakrijem nesavršenosti (zar nije u njima lepota?), da se ne kupam dva dana jer „svežina dezodoransa traje 48 sati (??!!), i na kraju me ubeđivali da imam vaginalnu infekciju te da kupim nekakav vaginalni krem (pošto se u apoteku ide kao u supermarket, kome još treba doktor?).

Posle tog ispiranja mozga počela sam intenzivno da razmišljam o mami Milici, i svim mamama koje nemaju više svoje devojačke stomake, a koje svakodnevno trpe ovakav teror o tome kako bi morale da izgledaju. Kada bi se svaka žena probudila sutra i shvatila da voli svoje telo, da ima predivno telo koje je stvorilo novi život, kozmetička industrija bi bankrotirala!

Zato sam rešila da nastavim ono što je Milica hrabro započela na svom Instagramu: da podignemo svest ženama da je njihovo telo predivno, da su nove „nesavršenosti“ zapravo – savršene! 🙂

tigrica cover

Milica je pre trudnoće imala karijeru u modelingu, tim pre je činjenica da je postavši mama dobila strije mogla više da je pogodi. Ali Milica je svesna da je postala i tigrica koja je zaradila svoje pruge, i nailazi i na podršku prijatelja: „Prelep je osećaj kad na svoje žaljenje dobijem odgovor da je vredelo imati ovakav stomak i da iza njega stoji jedna prekrasna devojčica.“ Pitala sam je da li je nerviraju tekstovi o poznatim mama koje se nenormalno brzo vrate na izgled od pre porođaja: „Generalno, svoju težinu i izgled sam vratila posle 2 meseca, tako da me to i ne pogadja. Verujem da me ne bi pogadjalo i da nisam tako brzo vratila staru kilažu, jer svi znamo kakve tretmane imaju poznate mame, ali verujem da na kraju dana i one imaju svoje mane, koje su mozda i veće od naših, ali to dobro kriju. I njihove bebe plaču i bude se noću, isto kao i naše„, kaže Milica. „Sada, kada su se emocije oko porodjaja smirile, osećam se skoro pa savršeno. Ne opterećujem se sitnim nedostacima koje je trudnoća ostavila, fokusirana sam na bebu i svoje zdravlje, kako bih mogla da joj pružim ono što joj treba. Podarila sam život, tako da nemam ni jedan razlog da ne budem zadovoljna sobom.“

Ako si i ti tigrica koja je zaradila svoje pruge, pošalji svoju fotografiju putem Facebook stranice Divna Mama. Hajde da zajedno otkrivamo lepotu tela koje je podarilo život!

2 thoughts on “Ti nemaš strije. Ti si tigrica koja je zaradila svoje pruge!

Postavi komentar