Mamino telo je lepo

Nedavno se poznati holivudski glumac Leonardo di Caprio pojavio u kupaćem sa oklembešenim stomačićem, i preko leo di caprionoći je tzv. „Dad Body“ (tatino telo) postalo popularno, moderno, poželjno… u isto vreme, ne postoji „Mom Body“ – ženama se i dalje natura nerealan ideal lepote, iz medija, iz reklama, iz filmova i magazina… za žene važe dvostruki aršini: kad je devojka u bikiniju muškarci bi rado videli njene obnažene grudi. Kad te grudi koristi za ono čemu su i namenjene – dojenje – očekuje se da se pokrije. Od žena se očekuje da budu majke i rađaju, a kad se njihovo telo u tom divnom činu promeni, one kao da više ne postoje: nesavršenih ženskih tela nema u medijima, nema u filmovima, čak i same mame često se skrivaju i na plažama!
Zbog toga sam rešila da ovo leto posvetim podizanju svesti o lepoti ženskog tela koje je rađalo. Statistike pokazuju da, u zavisnosti od zemlje, u celom svetu 75 do čak 90% žena dobije strije tokom trudnoće. Strije su tragovi na koži, poput ožiljaka ili gužvanja, koji nemaju veze sa kilažom ili godinama žene. Strije ostaju zauvek. Ali baš zbog toga su lepe – strije govore da je telo koje ih nosi podarilo novi život. I zato njima treba da se ponosi svaka mama. Jer, mame nemaju strije – one su tigrice, koje su zaradile svoje pruge! Zbog toga je svaka objava na ovu temu, ili svaka fotografija koju mi pošalje mama koja želi da se pridruži označena sa #tigrica.

Prva mama koja je podelila svoju fotografiju je Milica Antić.  „Bliži se leto„, piše ona,  „vreme bikinija, mora i bazena, a toliko mama pati od ovog problema. Ja imam svega 20 godina, ali sam majka i stomak mi je ceo išaran. Zašto bismo krile to što smo podarile zivot?„. Stvarno, ZAŠTO? Možda zato što nas sa svih strana ubeđuju da trebastrije# da izgledamo drugačije. Tog dana prošla sam pored šest bilborda na kojima su savršena ženska tela reklamirala kupaće kostime. Toliko savršena da ni te manekenke ne mogu da izgledaju kao na bilbordu, da ne govorimo o „normalnoj ženi“ koja u realnom životu nema Photoshop.

Zato sam rešila da nastavim ono što je Milica hrabro započela na svom Instagramu: da podignemo svest ženama da je njihovo telo predivno, da su nove „nesavršenosti“ zapravo – savršene.
Ako si i ti tigrica koja je zaradila svoje pruge, pošalji svoju fotografiju putem Facebook stranice Divna Mama. Hajde da zajedno otkrivamo lepotu tela koje je podarilo život!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s