Zašto je beba već „naviknuta na ruke“?

Bebe, kao i mala deca, najpre su ljudska bića. Čini mi se da to roditelji često zaboravljaju. Tražeći po internetu „zašto beba plače“, „zašto se budi noću“, „zašto želi da je nosim“ i bezbroj sličnih stvari (neke od tih pretraga dovedu ih upravo na ovaj sajt, pa ih vidim iz prve ruke), zaboravljaju da su odgovori možda isti kao i kad bi sami sebi postavili ta pitanja:
Zašto se budim noću? Studije pokazuju da samo 5% odraslih osoba provede noć spaajući do jutra. Većina nas se probudi, u proseku 4 puta. Nekada nismo ni svesni toga, samo se okrenemo na drugu stranu i zaspimo. Budući da su i bebe ljudi, i one se bude noću. Samo što im je potrebna sigurnost zagrljaja da bi ponovo zaspale.

Zašto komuniciram? (ovo je prevedeno pitanje „Zašto beba plače?“ – naime, dok ne progovore, pa i neko vreme po ovladavanju govorom, deca kroz plač komuniciraju svoje potrebe) Odgovor: Zato što imam potrebu. Kad smo odrasli, osnovne potrebe lako uslišimo sami sebi – sipamo si čašu vode, odemo do toaleta, i sl. Za kompleksnije potrebe, kao što su potreba za druženjem, razgovorm, zagrljajem… i mi zovemo nekog. Bebe zovu plačem koja god da je potreba u pitanju.

Zašto želim da se krećem? Zašto želim da me neko zagrli? – to su prevedena pitanja „zašto želi da je nosim?“.

Da ne dužim, shvatili ste poentu. Bebe imaju normalne ljudske potrebe, kao i mi, a uz to imaju vrlo male, gotovo nikakve mogućnosti da ih same sebi usliše. Zato postojite Vi – Nj. V. Roditelj.

beba place

 

Da se vratimo na pitanje iz naslova: Bebe su, dakle, „naviknute“ na to da neko drugi usliši njihove potrebe. Od tata ljubi bebuosnovnih, za hranom, do kompleksnijih, za ljubavlju i nežnošću. Ako poverujete babskim pričama da dete „ne treba navikavati na ruke“ i često ga ostavljate u krevecu da plače jer je „namireno“ (nahranjeno, napojeno i u čistoj peleni…), ono će, posle nekog vremena naučiti da određene potrebe koje ima, za ljubavlju, nežnošću, prisnošću, zagrljajem, nema ko da usliši. Možda će, vremenom, i prestati da Vas traži plačem, ali to ne znači da će njegove potrebe nestati. Potrebe će i dalje imati, ali više neće imati poverenje. Više Vam neće verovati da ste osoba na koju može da se osloni.

Više o fiziološkim posledicama ostavljanja bebe „da otplače“ istraživala je sjajna Tamara Dragović, instruktorka masaže beba, i o tome pisala u tekstu „Ne navikavaj ga na ruke = navikavaj ga na stres i kortizol!„. Obavezno pročitajte!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s