U Kini prestaje da važi Zakon jednog deteta

Nekima je ova godina počela isto kao i mnoge prethodne. Ali mnogim Kinezima – nije. Posle više od tri i po decenije od 1. januara 2016. U Kini prestaje da važi Zakon jednog deteta. Ovim zakonom bilo je zabranjeno bilo kojoj kineskoj porodici da ima više od jednog deteta. Ukoliko bi, ipak, drugo dete bilo začeto, moglo bi se roditi samo kao građanin drugog reda, nepriznato od roditelja, ili bi, pak, ako bi insistirali na tome da dete bude jednak građanin, roditelji plaćali veliku novčanu kaznu, bili lišeni zdravstvenog osiguranja i prava da se zaposle.
Mnoge žene rađale su krišom, u brdima i malim selima. Pretpostavlja se da se od 1979. godine, kada je NR Kina donela ovu odluku da bi umanjila prirodni priraštaj stanoništva do danas, rodilo najmanje 30.000 tajnih beba koje nisu nikada registrovani kroz institucije. Ova politika je donela željene rezultate, ali i nežljene posledice: naime, stanovništvo Kine je za proteklih tridesetak godina toliko ostarilo da postoji opasnost od manjka radno sposobnog stanovništva u godinama koje dolaze.
Tokom 2014. godine, svesna ovog problema, kineska Vlada počela je da menja politiku: dozvoljavala je roditeljima da imaju dvoje dece ukoliko su oboje odrasli kao jedinci, a određenim etničkim grupama, kao što je Han, dozvoljeno je da imaju po dvoje dece u gradovima i po troje u selima.

Od ove godine, zvanično, u Kini je dozvoljeno imati po dvoje dece. Očekuje se da bi se u godinama koje dolaze u Kini trebalo rađati oko 3 miliona beba svake godine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s