Domaći plastelin-play dough i zašto su takve igre sjajne za decu

Plastelin, play dough, ili šareno testo jedna je od omiljenih dečjih zabava. Osim što je zabavna, ova igra je višestruko korisna za razvoj deteta. Evo zašto:

 

1. Pre svega, igranje testom razvija finu motoriku i vežba sve one mišiće šake koje će kasnije dete koristiti pri pisanju, seckanju makazama i sl.

2. Gnječenje, pljeskanje i ostalo gnjavljenje testa razvija koordinaciju i vežba koncentraciju kod dece.

3. Deluje umirujuće. Kao kad odrasli gnječe onu „anti-sres krofnu“!

4. Razvija kreativnost i maštu!

 

CYMERA_20140814_213600Čak i da nije tako podsticajno i edukatuvno, bilo bi nešto što biste dali detetu jer deca zaista uživaju u mešenju. Jedini problem je što kupovni play dough ne košta malo, a ako date deci da mese od brašna i vode dobićete neviđeni nered. Zato je rešenje domaći play dough, ili, kako ga moja deca zovu: šareno testo. Recept je vrlo jednostavan i jeftin:

 

Domaći play dough: 

Potrebno:

1 šolja brašna

pola šolje vode

pola šolje soli

jestiva boja (ako želite)

Vreme pripreme: 3 minuta

CYMERA_20140814_213936

Pomešajte so i brašno, ne štedeći na brašnu: neka šolja bude u vrh puna. Dodajte postepeno vodu, mešajući mikserom, žicama za testo. Ako koristite boju u prahu dodajte je na samom početku u brašno i so, a ako koristite tečnu boju, sipajte je zajedno sa vodom. Mutite dok se boja ne ujednači. Premesite testo rukama i ocenite da li je dovoljno suvo, tj. da li se lepi za šake. Neko brašno upije više vode, neko manje. Po potrebi dodajte još malo brašna.

FCYMERA_20140814_213352

Recept je zaista jednostavan, pa i sama priprema može biti divna igra za mališane, a ako ga posle igranja spakuju u kesu ili plastičnu kutiju, trajaće danima.

Ako želite dodatno da podstaknete kreativnost kod dece, pripremite im neke dodatke kojim će dekorisati testo i stvarati nove oblike. Evo nekoliko predloga:

CYMERA_20140814_215333

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s