Ponovni početak dojenja (ponovno uspostavljanje laktacije)

Jednom prekinuto dojenje moguće je ponovo započeti. Čak iako majka nikada nije dojila, odnosno od rođenje se opredelila da hrani bebu formulom, moguće je uspostaviti laktaciju. Od toga koliko je prošlo od poslednjeg podoja zavisi i uspešnost vraćanja laktacije, ali iskustva govore da je nakon pauze od mesec, pa i dva dana moguće ponovno dojenje. Nekada je moguće čak i tri meseca posle poslednjeg podoja – svaka žena je individualna i nivo hormona prolaktina, koji je zaslužan za proizvodnju mleka, kao i brzina porasta tj. opadanja nivoa hormona je individualan kod svake žene.

Šta treba uraditi da bi se vratila laktacija?

Najpre, treba verovati u sebe i sposobnost svog tela da hrani bebu. Možda zvuči smešno, ali mi smo psihosomatska bića, viševekovna iskustva poptvrdila su delotvornost placebo terapije. S druge strane, moja lična iskustva od samo nekoliko godina, pokazala su mi da žene često gube mleko ako počnu da sumnjaju da li ga imaju dovoljno. Dakle, verujte: možete da hranite svoju bebu! 

Stavljate bebu da sisa što češće, iako nema mleka. Bebe imaju snažan refleks za sisanjem i, mada ćete morati nakon tog virtuelnog podoja da je nahranite, beba će stimulisati nervne završetke Vaših bradavica, koje će poslati signal nervnim centrima u mozgu da je laktacija potrebna.

Neke bebe brzo odustanu od sisanja prazne bradavice, zato mnogo pomaže sistem hranjenja prikazan na slici ispod, a koji možete i sami improvizovati, sipanjem adaptiranog mleka u flašicu iz koje ćete sprovesti tanko crevo i zalepiti ga flasterom na bradavicu:
relaktacijaNe odustajte! Mleko se neće vratiti odjednom u mlazevima, već postepeno. Kao i kod bilo kog početka dojenja, važno je često nuditi bebi da sisa, unositi dosta tečnosti, pre svega vode, i jesti hranu koja podstiče laktaciju, kao što je ovas, spanać, beli luk, kikiriki…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s