Kako da znam da li beba sisa dovoljno?

Jedno od pitanja koje su mi najčešće postavljale trudnice ili mame novorođenih beba je: kako da znam da li beba sisa dovoljno, pa čak i: kako da znam da li uopšte sisa, kad mi i posle podoja grudi ostanu natečene i bolne?! Zaista, u prvikm danima posle porođaja grudi budu tvrđe i natečene, čak i posle izmlazavanja mleka, usled delovanja hormona i intenzivne laktacije koju organizam počinje. Važno je da znate da Vam grudi ne mogu biti kao pre trudnoće, čak i kada ih ispraznite, makar ne u prvim danima. Ali, pazite da ova „otečenost“ ne bude neprijatna, jer očas posla možete zapušiti mlečne kanale viškom mleka, što dovodi do upale mlečnih žlezda, tj. mastitisa. Pokušajte sa jednostavnim testom: ako osećate bol i zatezanje kad podignete ruku iznad glave – vreme je za izmlazavanje.

S druge strane, bebi je potrebno zaista malo mleka u prvim danima. Evo koliko bebe mogu da pojedu u jednom obroku: velicina zaluca

Evo nekoliko pouzdanih pokazatelja da bebe starosti nekoliko sati – nekoliko dana sisaju:

1. Pelena je vlažna posle nekoliko sati, tj. beba je piškila (pazite, u prva  dva dana života, dok sisa samo kolostrum, žutu i veoma masnu i hranjivu tečnoar koja je „uvertira“ mleku, beba može ređe da mokri) 2. Bebe obično podrignu kada ih uspravite na rame posle podoja (štaviše, ako ih ne stavite da podrignu, mogu plakati usled nelagode koju im stvara vazduh koji su progutale sisajući) 3. Bebe obično bljucnu malo mleka kad ih stavite da leže ili ih presvlačite posle podoja. 4. Beba ne plače posle podoja (i podriga), već se smiri i spava. 5. Cokće dok drži bradavicu u ustima i čujete kako guta.

Nakon prvih nekoliko dana života, beba bi trebalo da je već ovladala veštinom sisanja, i da joj je apetit veći, pa možete i po svojim grudima osetiti da li beba sisa, evo nastavka spiska: 6. Posle podoja dojka koju je dete sisalo je mekša na dodir i manja nego pre podoja 7. Beba ima zlatnožutu, retku stolicu 8.Beba je povratila težinu koju je  izgubila u danima po rođenju, i nastavlja da napreduje u težini. Prosečno bebe u prva tri meseca života dobijaju oko 200g nedeljno.

Najčešća zabluda je da pomislite da nemate dovoljno mleka jer beba u prvim nedeljama „prečesto traži da sisa!“. Neke žene 40901_143695332319849_2595679_nodustanu od dojenja jer su im u početku razmaci između podoja po pola sata. Neka Vas to ne obeshrabri. Razmaci će bivati sve duži kasnije, u početku Vaša beba putem dojenja utoli i glad i žeđ, dobija toplinu, nežnost i osećaj sigurnosti. Pružite joj to kad god  zatraži. Osim toga, česti podoji u prvim nedeljama mogu samo da pogoduju mamama, jer svaki podoj  stimuliše lučenje oksitocina, hormona koji utiče na kontrahovanje materice i smanjivanje na njenu veličinu od pre porođaja. Takođe pomažu da grudi koje imaju manje mleka počnu da luče više, kao i da grudi nabrekle od mleka oslobode suvišnog pritiska. Iskoristite svaki podoj da blago masirate dojku iz koje dete sisa, vakuum koji beba napravi ustima dok sisa bolji je od svake pumpice.

7 thoughts on “Kako da znam da li beba sisa dovoljno?

 1. Sve je tačno, ali kao i u svemu, nema generalizovanja. Značaj dojenja i za bebu i za majku, svi znamo, ali se ne preporučuje često stavljanje bebe na grudi,i izvan vremena predviđenog za podoj, zbog ragada koje znaju da budu tako bolne, da dovode do spazma mlečnih kanalića i otežanog dojenja, a ovo, pak,do mastita.Pozz, jedna doktorka!

  • Uzvraćam pozdrav 🙂
   A šta je „vreme predviđeno za podoj“? Neke bebe sisaju manje od deset minuta, neke više od pola sata. Možda je najpreciznije savetovati da beba definiše vreme i dužinu dojenja, ali ako ne sisa, već samo drži bradavicu u ustima, svakako to ne treba dozvoljavati iz razloga koje ste naveli.

   • U pravu ste, zvuči suvoparno,vreme za podoj, ali misli se na uobročenost, i nikako na dojenje od pola sata, jer pola sata ne sisa, već žvaćka bradavicu, te duže od 10 min. se smatra nepotrebnim.

 2. Bravo za tekst! Sada naleteh na blog i podržavam ovako informativne tekstove, naročito ako su u službi dojenja! Ne slažem se s Vesnom, bebi treba dati da sisa koliko god i kad god poželi. Ragade ne nastaju od „žvakanja“ bradavice, niti od dugog sisanja, već isključivo od nepravilnog položaja bebe prilikom sisanja.
  Pozdrav, još jednom bravo!
  Pratim i radujem se novim sličnim tekstovima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s