Zašto koristim platnene pelene

U prvoj trudnoći, kao svaka štreberka, istražila sam sve opcije opremanja bebe, došavši tako do sajta proizvođača sling nosiljke za bebe. Sajt se zvao platnenepelene.rs ili tako nešto (ne postoji više ni sajt, ni firma), što mi je ukazalo na opciju korišćenja platnenih umesto jednokratnih pelena. Žao mi je što se tada nisam podrobnije raspitala, žao mi je što sam dozvolila da me mama i svekrva ubede da su „one prale i peglale, nećeš valjda sad da širiš pelene po kući, kao da ćeš imati malo za peglanje!“, i žao mi je što sam prvo dete oblačila u jednokratne pelene. Detetu ništa ne fali, da se razumemo, ali iza njega je ostala tona prljavih, nerazgradivih pelena. Kad saberem novac koji sam, bukvalno, bacila u đubre, plače mi se.
Srećom, tri godine kasnije, jednog lepog septembarskog dana, na Beogradskom festivalu cveća, upoznala sam Sonju i Violetu, koje prave DajDaj pelene, moderne platnene pelene od bambus vlakna. DajDaj nije postojao kada sam prvi put krenula u istraživanje, a u moj život je ušao kada je drugo dete imalo nekih godinu dana. I dalje sam bila skeptična:
Jedna pelenica košta više od 10 evra, kako se to, tačno, isplati? Međutim, ispostavilo se da mi se prva kupovina od daja daj pelene divna mama212 pelena, isplatila već posle 3 meseca, naime, toliko bih potrošila na pelene koje se bacaju u đubre.
Kako ću da stignem da opeglam tolike pelene? – Ove pelene se ne peglaju.
Pa kako onda da budem sigurna da su čiste, iskuvavaju se?  – Ne, peru se na 40-60 stepeni. Naime, većina bakterija umire na 48 stepeni, što je, u kombinaciji sa deterdžentom dovoljno da zaita očisti veš. Osim toga, bambus vlakno ima prirodno antibakterijsko dejstvo koje ne gubi ni posle mnogobrojnih pranja.
Ok, ali moraću da je presvlačim čim se upiški? – Ne, bambus pelena ima odličnu moć upijanja, može da izdrži i 3, 4 sata, a noću, uz dodatni uložak, i celu noć.

Kad smo sve detaljno apsolvirali, zahvljujući beskrajnom strpljenju ove dve žene koje su u stanju da do beskonačnoti odgovaraju na ovakva i slična pitanja, rešim ja da probam, najpre sa nekoliko pelenica, koje sam joj stavljala noću. Izabrala sam model u 2 u 1, što je bambus pelena sa našivenim nepropusnim slojem sa spoljne strane. Nekako mi je bilo lakše to nego da kupujem model uz koji su potrebne preko i nepropusne gaćice, mada sam kasnije upoznala mame kojima baš ovaj drugi tip više odgovara. Ispostavilo se da mogu da izdrže celu noć i kod deteta koje se „naliva“ vodom pred spavanje. Ono što mame koje koriste neke razne platnene pelene posebno vole jesu razni dezeni. Meni se kod DajDaj pelena upravo svidelo to što su – bele! Nema kuca, maca, zeka, traktora, Mikija isl. Kao što i veš biram u jedine tri dozvoljene boje: bela, crna i bež, tako mi je bilo super da mi pelene budu bele, čak sam i drikere odabrala u tri „polno neutralne“ boje: zelena, žuta i narandžasta, jer sam već tada želela da ih nasledi još jedna beba.

dajdaj pelene divna mama1Pelene su brzo otišle da čekaju drugu bebu. Verujem da su one doprinele da njihova prva vlasnica vrlo brzo, gotovo sama, nauči na nošu. Da, bambus pelene odlično upijaju, ali ne pretvaraju tečnost u gel kao jednokratne pelene, što čini da dete u jednokratnoj peleni nikada ne oseti da je mokro. U bambus peleni, kad ona dostigne maksimum upijanja, dete, prosto, oseti vlagu. I to je ono što utiče na mnogo ranije navikavanje na nošu nego kod deteta koje je u jednokratnoj peleni.

Sledeća beba dobila je i par novih, uz ove nasleđene i ukupno sam imala 15 pelenica kad se rodila. Ispostavilo se da ta količina pomalo „baca u frku“, tj. zahteva pranje svakog drugog dana, što i nije neki problem kad imaš troje prljajuće dece, veći problem je što se moje 2u1 pelenice dugo suše. Kad nema centralnog grejanja niti sunca, potrebno im je više nego cela noć. Sušilica tu herojski rešava stvar, mada je to dodatni utrošak struje, a i posle mnogo sušenja počinje da utiče na istrošenost materijala, pa sam radije uvek imala i jednokratne pelene u pripravnosti kad su sve bambusice prljave ili mokre. To se dešava samo u „problematičnim sezonama“, kada nema ni sunca ni centralnog grejanja. U daja daj pelene divna mama3DM drogerijama možete da nađete ekološkiju verziju jednokratnih pelena Baby Love Nature, koje su delimično biorazgradive, a u proizvodnji koriste prirodnije materijale i manje hemikalija. Dobro ste pročitali: MANJE hemikalija. Najveća mana jednokratnih pelena je ta ogromna koliina hemije koja je svakodnevno u kontaktu sa bebinom kožom. 😦

Rezime: Osim što su neuporedivo zdravije, pelene od bambus vlakna su mi uštedele i pare za jedno lepo letovanje! Ponavljam, žao mi je što se nisam bolje informisala već u prvoj trudnoći, do sad sam mogla da odem i na Maldive! 😉 Šalu na stranu, ušteda je samo jedan aspekt. Svest o tome da svojoj deci ne ostavljam u nasleđe nešto na deponiji je neprocenjiva. A još vrednija od neprocenjivog je zdrava bebina koža.

p.s. Dodajmo ovome i „modni“ aspekt. Leti je super da beba izađe samo u pelenici, ako imate dvorište, ili u pelenici, majici i sandalicama, ako idete napolje. Toliko mama i baka me je pitalo „kakva je ovo lepa pelena?“ da mislim da sam objašnjavala šta su bambus pelene više od Sonje i Violete! 🙂

One thought on “Zašto koristim platnene pelene

  1. Mi smo zbog jakih grceva vodili bebu da pogledaju stomacic u bolnicu. A ona u ljubicastoj dajdaj bambusici na sta je dr rekao “ Opa bebo kakve su to fensi pelene „

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s